Kiinalainen pokeri

Luokka: Uhkapelit
Pakka:
Pelaajamäärä: , ,

Kiinalainen pokeri (tunnetaan myös nimellä pusoy) on pokerikäsiä käyttävä uhkapeli,  jossa pelaajat jakavat 13 kortin käden kolmeen pokerikäteen. Varsinainen pokeripeli se ei ole, sillä pelistä puuttuu pokerin panostuspeli kokonaan.

Kiinalainen pokeri on kuitenkin pokeriammattilaisten keskuudessa suosittu peli, lähinnä siksi, että se on vähän pokerihenkinen ja soveltuu erinomaisesti uhkapeliksi (juuri muuten kiinalaista pokeria ei kannatakaan pelata, koska se on itsessään aika tylsä peli). Kiinalaista pokeria pelattiin vuosina 1995 ja 1996 World Series of Poker -turnauksessa, mutta sen jälkeen peliä ei ole sillä tasolla nähty.

Löydät pelin säännöt myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelaajat yrittävät muodostaa korteistaan kolme mahdollisimman hyvää pokerikättä.

Pelin kulku

Jokaiselle pelaajalle jaetaan 13 korttia. Niistä rakennetaan kolme kättä: viiden kortin takakäsi ja keskikäsi sekä kolmen kortin etukäsi. Takakäden on oltava parempi kuin keskikäden ja keskikäden parempi kuin etukäsi.

Pelissä käytetään tavallisia pokerikäsiä (katso pokerin säännöt). Kolmen kortin käteen voi tehdä vain hain, parin ja kolmoset, sillä kolmen kortin suoraa tai väriä ei tunneta.

Pelaajat asettavat kätensä kuvapuoli alaspäin eteensä järjestykseen.

Kun kaikki ovat valmiit, pelaajat paljastavat korttinsa. Etukäsiä vertaillaan keskenään, samoin keskikäsiä ja takakäsiä. Yksinkertaisimmassa pisteenlaskutavassa pelaajat maksavat pelimerkin niille pelaajille, joilla on parempi käsi kuin heillä itsellään. Tasapelissä kumpikaan ei maksa mitään.

Muunnelmia

Peliin on runsaasti erilaisia muunnelmia.

Pisteenlasku

Yllä on esitelty helpoin tapa laskea pisteitä. Muitakin on:

  • Talo. Yksi pelaajista (jakaja) on talo, jota vastaan muut pelaajat. Muut pelaajat eivät vertaile käsiään keskenään. Jakovuoro kiertää.
  • Täysvoitto. Jos pelaaja voittaa kaikki kädet jotain pelaajaa vastaan, tästä maksetaan lisämaksu (esimerkiksi 1 pelimerkki lisää).
  • Kokonaisvoitto. Jokaisen pelaajaparin välillä jaetaan lisäpiste, jonka häviäjä maksaa nettovoittajalle eli sille, joka jäi kaikkien kolmen käden vertailussa voitolle. Tasapelissä nettovoittajaa ei ole eikä pistettä jaeta.
  • Potti. Jokainen pelaaja maksaa kolme merkkiä pottiin jaon alussa. Kuhunkin paikkaan parhaan käden tehnyt saa potista neljä pelimerkkiä.

Jotkut käyttävät kalliimpia maksuja tietyille hyville käsille. Silloin:

  • Kolmoset etukädessä: 3 merkkiä
  • Täyskäsi keskikädessä: 2 merkkiä
  • Neloset keski- tai takakädessä: 4 merkkiä
  • Värisuora keski- tai takakädessä: 5 merkkiä

Erikoiskädet

Voidaan myös sopia, että tietyt 13 kortin kädet ovat käytössä ja tuottavat automaattisen voiton. Jos kahdella pelaajalla on erikoiskäsi, parempi voittaa. Joitain erikoiskäsiä järjestyksessä huonoimmasta alkaen:

  • Kuusi paria: kädessä on kuusi paria (ja yksi joku muu kortti). Jos kahdella pelaajalla on kuusi paria -käsi, vertailkaa pareja ylhäältä alaspäin. Arvo 3 merkkiä.
  • Kolme suoraa: takana ja keskellä tavallinen suora, edessä kolmen kortin suora. Vertailussa takakäsien suoria verrataan ensin. Arvo 3 merkkiä.
  • Kolme väriä: takana ja keskellä tavallinen väri, edessä kolmen kortin väri. Vertailussa takakäsien väreja verrataan ensin. Arvo 3 merkkiä.
  • Pitkä suora: kädessä on kortit A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K. Maalla ei merkitystä. Arvo 13 merkkiä.

Erikoiskättä ei ole pakko paljastaa (joillain säännöillä ja sopivilla korteilla tavallisiksi käsiksi hajotettu käsi voi olla tuottoisampi).

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.