Bezique

Luokka: Tikkipelit
Pakka:
Pelaajamäärä:

Bezique on nimetty pelin olennaisen yhdistelmän, patakuningattaren ja ruutusotilaan luvattoman suhteen, mukaan. Kahden pakan bezique oli suurinta huutoa Pariisin klubeilla 1840-luvulla. Se levisi Euroopassa, esiteltiin englanniksi ensimmäisen kerran vuonna 1861 ja sai pian yhä monimutkaisempia muotoja. Niinpä se jäi lopulta nopeamman ja notkeamman ginirommin jalkoihin. Bezique on silti hieno peli, jos sille antaa aikaa ja kärsivällisyyttä.

Pelin säännöt löydät myös 150 korttipeliä -kirjasta.

Pelin tavoite

Pelissä yritetään kerätä 1 000 pistettä keräämällä tikeissä pistekortteja ja pöytäämällä yhdistelmiä.

Peliä pelataan tuplapakalla, jossa on kaksi 32 kortin pakkaa. Korttien arvojärjestys on A, 10, K, Q, J, 9, 8, 7. Ässät ja kympit ovat 10 pisteen arvoisia.

Erilaiset yhdistelmät ovat:

Yhdistelmä Pisteet
Valttisuora (A, 10, K, Q, J valttimaasta) 250
Valttiavioliitto (KQ) 40
Avioliitto 20
Tuplabezique (♠Q♠QJJ) 500
Bezique (♠QJ) 40
Neljä ässää 100
Neljä kuningasta 80
Neljä kuningatarta 60
Neljä sotilasta 40
Valttiseiska 10

Jako

Kummallekin jaetaan kahdeksan korttia (3, 2 ja 3). Pakan seuraava kortti käännetään valtiksi ja laitetaan pakan alle puoliksi näkyviin.

Pelin kulku

Etukäsi ajaa ensimmäiseen tikkiin. Maantunto- tai muita pakkoja ei ole, eli mitä tahansa saa pelata, mutta tikin voittaa siitä huolimatta korkein valtti tai ajetun maan kortti. Kahdesta samanarvoisesta kortista ensin pelattu voittaa.

Jokaisesta voitetusta ässästä tai kympistä saa merkitä itselleen välittömästi 10 pistettä kirjanpitoon.

Yhdistelmien pöytääminen

Tikin voittaja saa pöydätä kädestä yhdistelmän. Yhdistelmän kortit pelataan kädestä pöytään, jossa ne pysyvät kunnes ne pelataan. Pöydässä olevat kortit lasketaan yhä osaksi kättä. Yhdistelmien pöytäämisen jälkeen pelaajat nostavat pakasta uudet kortit, tikin voittaja nostaa ensin. Sen jälkeen tikin voittaja ajaa seuraavaan tikkiin.

Kerralla voi pöydätä monta yhdistelmää, mutta pisteitä saa merkitä vain yhdestä yhdistelmästä kerralla. Muut jäävät pöytään ja ne voi pisteyttää myöhemmin, jos ne ovat yhä tallella.

Saman kortin voi käyttää useampaan yhdistelmään, kunhan ne kuuluvat eri ryhmiin. Ryhmiä ovat suorat, avioliitot, beziquet ja neljä samaa -yhdistelmät. Jos pöytäät neljä kuningasta ja seuraavalla kerralla neljä kuningatarta, voit myöhemmin pisteyttää näistä neljä avioliittoa. Avioliittossa olevaa patakuningatarta ei saa naittaa toiselle kuninkaalle, mutta sen voi käyttää beziqueen. Uuden yhdistelmän saa tehdä kokonaan valmiiksi pöydässä olevista korteista, kunhan kaikki kortit päätyvät uudentyyppisiin yhdistelmiin.

Valttisuoran sisältämää avioliittoa ei saa pisteyttää erikseen, mutta voit pisteyttää ensin avioliiton ja sitten valttisuoran. Tuplabeziquen voi pelata suoraan tai lisäämällä beziquen valmiiksi pöydällä olevaan beziqueen. Et voi kuitenkaan pisteyttää ensin kahta yksittäistä beziqueta ja tuplaa sen jälkeen.

Voit koska tahansa näyttää valttiseiskan ja ottaa 10 pistettä. Yleensä tämä tehdään silloin, kun kortti pelataan. Kun voitat tikin, voit yhdistelmien pöytäämisen sijasta vaihtaa valttiseiskan kädestä valttia näyttävään korttiin.

Kun pakka loppuu, säännöt muuttuvat

Kun pakka loppuu, tikin voittajalla on viimeinen tilaisuus pöydätä yhdistelmiä ennen viimeisten korttien nostamista. Sen jälkeen yhdistelmiä ei saa enää tehdä, kaikki kortit nostetaan takaisin käteen ja loput pelistä pelataan käyttäen maantunto-, valtti- ja ylimenopakkoa. Viimeisen tikin voittaja saa 10 pistettä.

Pisteenlasku

Pitäkää kirjaa pisteistä jaon aikana. Peli päättyy sen jaon jälkeen, kun toinen pelaajista saa kokoon 1 000 pistettä. Jos vastapuoli jää alle 500 pisteen, hän ei ole ylittänyt ”rubiconia” ja voitto on arvoltaan kaksinkertainen.

Muunnelmia

Ei valmista valttia. Aloittakaa jako ilman valttia. Ensimmäisen avioliiton maa on valttimaa.

Vaihtuva bezique. Jos pata tai ruutu on valttia, bezique on ♣QJ. Itse pidän tätä sääntöä lähinnä sekoittavana.

Fildinski (puolalainen bezique)

Muuten kuin tavallinen bezique, mutta yhdistelmiä ei tehdä kädestä, vaan tikeissä voitetuista korteista. Voitetut kortit jätetään kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen ja niitä voi käyttää yhdistelmien tekemiseen juuri voitettujen korttien kanssa. Kerralla saa tehdä useammankin yhdistelmän, kunhan jokaisessa on mukana viimeisimmässä tikissä voitettu kortti, eikä mitään korttia käytetä useampaan yhdistelmään.

Monen pakan bezique

Beziquea pelataan myös monen pakan muunnelmina. Neljän pakan bezique on rubicon-bezique tai japanilainen bezique, kuuden pakan bezique – Winston Churchillin suosikki – on kiinalainen bezique. Nämä pelit edellyttävät tiettyjä sääntömuutoksia peruspeliin verrattuna. Ne löydätte vaikkapa 150 korttipeliä -kirjasta.

2 kommenttia

  1. Moro! Mikä on oikea sääntö Beziquessä seuraavassa tilanteessa: Kun pakka on loppunut ja on ylimenopakko ja maapakko voimassa, kumpi kortti voittaa jos tikissä on kaksi samannumeroista korttia esim. kaksi valttiässää? Mistä löytyisi Beziquen säännöt 3 tai 4 pelaajalle?

    Terveisin

    Elina

  2. Kuvaamassasi tilanteessa on edelleen voimassa peruspelin sääntö, eli kahdesta samanarvoisesta kortista ensin pelattu voittaa.

    Beziqueen ei ole sääntöjä 3 tai 4 pelaajalle, se on kaksinpeli. Pinochle on lähisukulainen, jota voi pelata kolme tai neljäkin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.